Aplikace Záchranka i v Brně

blank

Aplikace včas oznamuje obyvatelům, že se ve městě rozmohl požár velkého rozměru, nenadále se znečistil vzduch nebo pitná voda, případně  došlo k chemické havárii. Stačí jen, aby měli lidé aktivovanou volbu varovných upozornění z Brna v aplikaci Záchranka. Brno je tak po Praze a Plzni dalším městem, které se rozhodlo pro její využívání.

„Dozvědí se o krizové situaci bezprostředně poté, co se stane. Informaci zadá po dohodě s integrovaným záchranným systémem do aplikace pracovník krizového řízení přímo na magistrátu,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Aplikace je ke stažení zdarma, a to na operační systém Android a iOS.

„Právě při velkých krizových situacích je linka 155 výrazně přetížená. Pokud člověk obdrží notifikaci s informací o události včetně toho, jak se má chovat, navíc s odkazem na krizový portál města nebo kraje, může se problematickému místu vyhnout,“ řekla náměstkyně pro krizovou připravenost Jihomoravského kraje Jana Kubalová.

Aplikace záchranka navíc umí přeposlat informace i do jiné rozšířené aplikace – Mobilního rozhlasu. Zájemce si musí pouze spustit aplikaci Záchranka a v sekci Informace u varovných upozornění zkontrolovat, zda je Brno zvoleno jako sledovaný region. „Apelujeme na uživatele, aby také prověřili, že mají pro případ tísňového volání v aplikaci vyplněny veškeré údaje v osobním profilu. Určitě se nemusejí bát, že otevřením aplikace dochází ke kontaktování záchranářů. K tomu slouží tísňové tlačítko, které je třeba držet 5 vteřin,“ uvedl Filip Maleňák, který za vývojem aplikace stojí.

Zapojit by se po Brnu měla i další města. „Pokud v jednom z takových měst dojde k velké havárii, aplikace se ozve také těm, kteří dané město nemají v předvolbě pro upozorňování. Jednoduše podle polohy přijde upozornění i těm, kteří třeba z Plzně přijeli do Brna na návštěvu,“ doplnil Maleňák.

Scroll to Top