Pokuta 250 tisíc pro CHEVAK Cheb

blank

Vodohospodářská společnost byla potrestána za havárii na Kosovém potoce a úhyb desítek kriticky ohrožených raků a mihulí. Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem jí za to uložili pokutu 250 tisíc korun.

Firma je totiž zodpovědná za nekontrolovaný únik znečištěných odpadních vod z přečerpávací stanice odpadních vod ve Valech na Chebsku do Kosového potoka, kvůli čemuž uhynulo v červenci 2018 minimálně 75 kriticky ohrožených raků říčních, 19 kriticky ohrožených mihulí potočních a 25 ohrožených vranek obecných.

„Ke kontaminaci potoka došlo 12. až 16. července 2018 kvůli závadě na zařízení přečerpávací stanice odpadních vod. Působení závadných látek mělo za následek rychlou a drastickou změnu prostředí a rozsáhlý úhyn ryb a raků. Havárií byl zasažen minimálně tříkilometrový úsek toku – od přečerpávací stanice ve Valech až po silniční most v ulici třída Vítězství v Mariánských Lázních. Jsme přesvědčeni, že společnost nerealizovala všechna opatření, aby vodoprávní havárii zabránila. Například týdenní kontroly a údržby přečerpávací stanice byly z našeho pohledu nedostatečné. Nepředstavují kontrolní mechanismus schopný reagovat na akutní závadu,“ řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem. Inspektoři navíc předpokládají, že byl úhyn živočichů mnohem vyšší, ale nebylo je možné po odplavení po toku řeky nalézt.

Scroll to Top