Brabec povede misi do Malajsie a Vietnamu

blank

Šestadvacetičlenná podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do Malajsie a Vietnamu se zaměří na environmentální technologie. V jihovýchodní Asii se českým firmám otevírají příležitosti také v oblasti ekologie a trvale udržitelného rozvoje.

Do zahraničí s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem poletí dodavatelé vodohospodářských technologií, obnovitelných zdrojů energie, odpadového hospodářství, zemědělství, strojírenství, ale i dopravy. Chybět nebudou ani zástupci vysokých škol nebo výzkumných center.

„Vývoz českých firem do obou zemí stále roste, zdaleka jsme zde zatím nevyužili náš potenciál. Vietnam i Malajsie procházejí rychlou modernizací, ze které mohou naše firmy těžit. České společnosti jsou flexibilní a nabízejí špičkové technologie. Jsem rád, že se mise účastní nejen firmy, ale také vysoké školy a výzkumná centra. Jsem přesvědčený, že mezioborová spolupráce přináší inovativní řešení,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který podnikatelskou delegaci vede.

Zaměření mise na environmentální technologie je podle Brabce významným posunem v oblasti bilaterálních vztahů s Malajsií a Vietnamem. „V pokračujícím ekonomickém rozvoji Vietnamu vidíme potenciál pro naše uplatnění. Pevně doufám, že tam zúročíme mnoho let poskytované rozvojové pomoci, dlouholetou tradici vzájemných vztahů a zkušenosti našich firem i expertů při řešení ekologických problémů této země,“ uvedl Brabec.

Vyzdvihl také přítomnost akademiků na misi. „V delegaci máme také zástupce akademické sféry a výzkumu. A právě tuto v dnešní době velmi významnou oblast spolupráce máme již nastartovanou. Jinak se zřetelem k současným strategickým prioritám jak centrální malajsijské vlády, tak i těch provinčních, vidím znamenitou možnost pro uplatnění českého know-how a technologií,“ doplnil Brabec.

Scroll to Top