Benešov chystá významnou investici do čistírny odpadních vod

blank

V šestnáctitisícovém středočeském městě dokončili před sedmi lety intenzifikaci čistírny odpadních vod za 150 milionů korun, díky čemuž může čistírna vyčistit vodu pro 50 a více tisíc lidí. Nyní chystá radnice další významnou investici za téměř sto milionů. Již od ledna totiž vejde v platnost právní norma zakazující vyvážení kalů z jímek přímo na pole.

„Na zemědělskou půdu bude možné ukládat pouze kaly kategorie jedna. Kvůli změnám v legislativě je proto nezbytná komplexní rekonstrukce a rozšíření kapacity kalového hospodářství,“ řekl Deníku benešovský místostarosta Zdeněk Zahradníček. Podle něj si nově připlatí za vodu i obyvatelé rodinných domů bez malých čistíren odpadních vod.

Nyní město s Vodohospodářskou společností Benešov, která je provozovatelem čistírny, vytváří studii proveditelnosti zvýšení její kapacity. Následovat bude vyhotovení projektové dokumentace, shánění dotací a samotné práce.

Obyvatelé několika obcí Benešovska se připojí na želivský vodovod

Významný pokrok v oblasti vodohospodářské infrastruktury čeká také několik obcí v mikroregionu Chopos na severovýchodě Benešovska. Od Státního fondu životního prostředí se dočkal schválení záměru postavit vodovod napájející sedm sídel pitnou vodou ze Želivky. Výstavba přivaděče vyjde na čtvrt miliardy.

„Máme už podepsanou smlouvu se zhotovitelem a stavět by se mělo začít na konci října,“ potvrdil starosta Ostředku Marek Škvor. Obec trápí nedostatek vody dlouhodobě. Situaci komplikuje skutečnost, že kolem ní vede dálnice D1 a její zimní údržba se projevuje ve studních. „Kdysi obec hledala jiný zdroj vody, ale ani tenkrát, možná už před dvaceti lety, nebyla jeho vydatnost dostačující,“ vysvětlil Škvor.

Scroll to Top