Odkup části akcií Ostravských vodáren a kanalizací?

blank

Za pět let vyprší koncesní smlouva, kterou Ostrava uzavřela se společností SUEZ na provozování vodárenské sítě. Opoziční zastupitelé chtěli, ať od ní město vykoupí všechny akcie společnosti Ostravské vodárny a kanalizace.

„Voda je strategická surovina, má se vrátit do českých rukou. Většina politických stran slíbila deprivatizaci,“ uvedl Josef Babka za klub KSČM. Návrh však neprošel. Primátor Ostravy Tomáš Macura sdělil, že jej koalice nepodpoří. V debatě ale zaznělo, že město nyní jedná s jiným minoritním akcionářem Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) o odkupu 12 procent akcií.

„Model správy vodárenské a kanalizační sítě, který v Ostravě funguje už 25 let, považujeme za funkční, výhodný a dlouhodobě udržitelný. Voda patří všem, nemá žádného vlastníka, a infrastruktura na rozdíl od jiných měst patří Ostravě, nikdy nebyla privatizována,“ řekl primátor. Podle něj také zahraniční firma dokázala výrazně snížit ztráty vody z potrubí a docílit zisku. Podle Babky  SUEZ vydělává na majetku města a stamiliony končí v zahraničí.

„Už teď má naše město s 29 procenty akcií nadstandardní zastoupení v orgánech společnosti a máme i rozhodující slovo v případném sporu o ceně. Kromě toho máme předjednáno, že pokud zvýšíme náš podíl na 41 procent, získáme nadpoloviční zastoupení v dozorčí radě,“ uvedl dále primátor. Opozici také řekl, že i kdyby město vykoupilo akcie, lidem by to ještě lepší kvalitu či levnější vodu nepřineslo. „Například Praha, která vykoupila 49 procent akcií, deklarovala, že bude každý rok navyšovat cenu vody o dvě procenta nad inflaci,“ doplnil Macura.

OVAK zásobují obyvatele Ostravy pitnou vodou a odvádí a čistí vodu odpadní. Jde o provozní společnost, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města, zbytek nakupuje jako vodu předanou od největší vodárenské společnosti v kraji – SmVaK Ostrava.

Scroll to Top