Ochrana vodních zdrojů jako hlavní cíl návrhu ústavního zákona

blank

Hlavním záměrem návrhu ústavního zákona je nadřazení veřejného zájmu na ochranu vody pro lidskou potřebu všem ostatním veřejným zájmům. Cílem je rovněž zabezpečení práva na vodu každému obyvateli z veřejně dostupných zdrojů za přijatelných společenských a sociálních podmínek. Ministerstvo zemědělství si nechalo zpracovat analýzu a návrh od Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Každý obyvatel má právo na užívání pitné vody pro zajištění základních životních potřeb z vodovodu pro veřejnou potřebu, případně na vodu z veřejně dostupných zdrojů, za společensky a sociálně přijatelných podmínek. Pokud ochranu vody zakotvíme do ústavního zákona, poskytneme jí pevnější právní pozici a zároveň zdůrazníme, jak důležitá pro společnost je,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Česká republika by tak s ohledem na dopady změny klimatu měla zavést zvýšenou ochranu vody a vodních zdrojů ve veřejném zájmu. Z evropských zemí se na ústavní úrovni věnují ochraně vody například Slovensko, Slovinsko, Polsko, Itálie, Francie a Španělsko.

Scroll to Top