Velké protipovodňové cvičení ve Středočeském kraji

blank

Hejtmanství připravuje na polovinu dubna velké protipovodňové cvičení. Akce Voda 2020 se uskuteční 15. a 16. dubna. Informovala o tom hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která je současně předsedkyní krajské bezpečnostní rady.

„Poslední cvičení ve formátu komplexního velkoplošného povodňového cvičení se zapojením povodňových komisí proběhlo v roce 2007. Při menších cvičeních se ukazuje potřeba podobnou akci zopakovat. Předpokládáme zapojení povodňových orgánů Plzeňského, Středočeského, Libereckého kraje, hlavního města Prahy a vybraných obcí podél vodních toků Berounka, Smědá a jejich přítoků,“ sdělila Jermanová.

Povodňové cvičení se má podle Deníku stát třetím ze série po sobě jdoucích rozsáhlých nácviků řešení mimořádných situací organizovaných krajem. Již loni se uskutečnilo dvoudenní cvičení na téma blackout, spojené s nácvikem oživení energetické sítě v případě rozsáhlého výpadku dodávek elektřiny, letos bylo tématem taktického cvičení středočeských složek integrovaného záchranného systému podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

„Pozitivním zjištěním je dobrá součinnost složek integrovaného záchranného systému, ochota a zodpovědná příprava zapojených složek, vhodné zázemí mladoboleslavské oblastní nemocnice, dobrá komunikace i řízení celého zásahu. Na druhou stranu jsme zjistili například problémy s těsností biovaku,“ shrnula Jermanová.

Scroll to Top