Dbejte na ochranu vodoměrů před mrazy

blank

V České republice by v těchto dnech mohly udeřit mrazy. Řada vodárenských společností před zimou proto připomíná, aby lidé pečlivě zabezpečili své vodoměry. Záleží rovněž na tom, kde je měřidlo umístěno.

„Pokud je vodoměr umístěný venku v šachtě, je potřeba zkontrolovat její spolehlivé uzavření tak, aby nedocházelo k neúměrnému prochlazování vnitřního prostoru šachty. Pokud se potrubí a vodoměr nacházejí v hloubce, kde mohou zmrznout, je nezbytné opatřit poklop tepelnou izolací. Použít lze například polystyren nebo minerální izolační vatu – ne ale skelnou,“ vysvětlil například vedoucí oddělení vodovodů společnosti SmVaK Ostrava Roman Bouda.

Pokud se pak vodoměr nachází uvnitř domu či jiné nemovitosti, je vhodné zabránit vystavení vnitřní instalace a vodoměru účinkům mrazu například vnější tepelnou izolací. „Je nutné zkontrolovat, zda nemůže mrazivý vzduch pronikat k vodoměru například otevřeným, případně rozbitým sklepním oknem. Teplota v daném prostoru by se měla dlouhodobě pohybovat nad bodem mrazu,“ uvedl mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt. Lidé by také neměli zapomínat na obalení potrubí vnitřních rozvodů izolačním materiálem.

K poškození vodoměru může ovšem dojít i v případě, když se někdo snaží zamrzlou vnitřní instalaci včetně vodoměru rozmrazovat vysokou teplotou – například horkovzdušnou pistolí nebo otevřeným ohněm. Poškozené vodoměry mají negativní finanční dopad na zákazníka, od kterého vodohospodáři vyžaduje náhradu škody za výměnu poškozeného zařízení. Podle Síbrta se částka odvíjí od aktuální prodejní ceny daného typu vodoměru a času potřebného pro jeho montáž. Viníci by měli v průměru počítat s tím, že jejich peněženka může být o dva tisíce chudší.

Scroll to Top