700 podpisů proti rozšíření polského dolu Turów

blank

Zástupci obcí Uhelná a Václavice na Liberecku předali ministru životního prostředí Richardu Brabcovi před Strakovou akademií petici se zhruba 700 podpisy proti rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice. Obávají se úbytku vody. Vodarenstvi.cz situaci dlouhodobě sleduje.

„Je potřeba přiznat, že to, že my vydáme nesouhlasné stanovisko, a já ho dnes budu vládě za ministerstvo navrhovat, opravdu neznamená, že oni s tím musí nutně přestat. Proto připravujeme souhrn podmínek, které jsou v tom stanovisku. Několik desítek podmínek realizace,“ uvedl ministr.

13. a 14. listopadu probíhá k problematice další jednání na úrovni ministerstva životního prostředí a Libereckého kraje. „Krizový management ve chvíli, kdy bychom zásobovali tisíce lidí z cisteren, je těžko představitelný. Ono by to šlo, platila by to polská strana, ale bylo by to velmi obtížné. Polská strana podle mých informací nabídla alternativní vedení vody z Bogatyně, ale nevíme o tom nic dalšího,“ dodal Brabec.

Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, spodní část takzvané dobývky by měla být až 30 metrů pod hladinou moře. Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že rozšíření dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně hranice. Na německé straně se obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana již přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná.

Scroll to Top