Uklidnění situace v Jihlavě zřejmě v nedohlednu

blank

Jihlavská koalice přišla s návrhem uzavřít na tři měsíce smír ve sporech se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) a Vodárenskou akciovou společností (VAS) o infrastrukturu. Doba neútočení by tak měla pomoci tomu, aby se spor projednal uvnitř nově sestavené koordinační skupiny za zavřenými dveřmi a připravil se další postup. Koalice ale nezískala podporu dvou třetin zastupitelstva. Bod byl tak stažen z programu. Nejprve se totiž sejde nově vytvořená koordinační skupina.

Situace v jihlavském vodohospodářství je dlouhodobě komplikovaná a předmětem řady sporů. Ke konci roku 2012 Jihlava vystoupila ze Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Od té doby se vedou desítky sporů, jejichž důsledky stále pociťují nejen obyvatelé Jihlavy, ale i okolních obcí. Jihlava například nemůže efektivně ovlivňovat výši vodného a stočného, má ztíženou možnost investovat do infrastruktury a ztrácí vliv na výši investic do vlastní vodárenské sítě.

„Vznikl tak bludný kruh, kdy ukazování prstem a hledání viníka znemožňovalo jakýkoliv posun kupředu. Rada města je nyní přesvědčena, že prvním krokem z tohoto dlouhodobě nepřijatelného stavu je dočasné příměří, které dá stranám sporu čas konečně zasednout za jednací stůl, a bez emocí hledat řešení, které bude ve prospěch konečných odběratelů, tedy občanů města Jihlava,“ sdělil náměstek primátorky Jihlavy Petr Laštovička.

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Pelhřimově ve správním rozhodnutí uložil na jaře městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace zajistit provoz části vodohospodářského majetku do 15. května 2020. Město má jasný cíl, získat od Svazu vodovodů a kanalizací zpět veškerý vodohospodářský majetek na svém katastrálním území.

Scroll to Top