Tuzemské vodárenství je nejvíce atomizované v Evropě

blank

Informace zazněla na konferenci Provozování vodovodů a kanalizací 2019, která se konala na začátku listopadu v Plzni. Údaje potvrzují také výsledky benchmarkingu.

Atomizace sektoru způsobuje nízkou ekonomickou efektivitu provozu, nemožnost dosažení udržitelnosti, nestabilní kvalitu poskytování služeb, vysoké rozdíly v cenách, omezenou kvalitu péče o vodohospodářskou infrastrukturu či podkapitalizaci sektoru. „Je třeba, aby se vodárenské subjekty začaly sdružovat. Velké subjekty mohou lépe fungovat a zajišťovat dostatek pitné vody pro občany,“ uvedl v Plzni náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík.

O problematice hovořila redakce vodarenstvi.cz s Oldřichem Vlasákem ze SOVAK ČR. Ten upozornil na skutečnost, že je dohled nad tuzemským vodárenstvím rozdělen do mnoha sektorů. „Do oblasti vody zasahuje nejméně pět ministerstev a jejich součinnost není koordinována. V tomto případě bychom uvítali určitý druh centralizace. Například pokrytí vodárenství jedním ministerstvem,“ nahlédl do možné budoucnosti Vlasák a doplnil, že řešením rozhodně není atomizace oboru.

Ukázal to podle něj také benchmarking. „Zejména menší provozovatelé mají problém s trvalým udržením stavu a následnou obnovou vodohospodářské infrastruktury. Mají také problémy, když je sucho. Optimální by bylo sdružování. Větší společnost v regionu by vzala pod křídla menší a kvalitu provozu by ideálním způsobem doplnila,“ uzavřel Vlasák.

Scroll to Top