Půlmiliardová investice do čistíren na Letišti Praha

blank

Letiště za více než půl miliardy korun desetinásobně rozšíří kapacitu čistíren kontaminovaných a odpadních vod. Tendr vyhrály Metrostav a SMP CZ. Díky tomu následně letiště do roku 2026 postaví paralelní vzletové a přistávací dráhy a rozšíří Terminál 2. Celkovou investici 27 miliardy ještě musí schválit ministerstvo financí. Expanze letiště má umožnit zvýšení kapacity z nynějších osmnácti milionů odbavených cestujících na zhruba 21 milionů ročně.

Stavební práce na čistírně mají začít do konce roku a trvat zhruba do května 2021. Letiště disponuje samostatnou kanalizací, do které stéká voda znečištěná například při odmrazování letadel nebo údržbě letištních ploch. Voda pak míří do čistíren, ze kterých se po zpracování odvádí do toků.

Šetří vodu díky robotickým uklízečům Swingbot 2000

Stroje na letiště nasadila společnost ISS Facility Services. Podle jejich výrobce, společnosti Taski, ušetří oproti lidským zaměstnancům až 76 procent vody a chemikálií. Jedna „směna“ robota trvá přibližně 4 hodiny, během kterých by měl zvládnout umýt až 9 600 metrů čtverečních podlahy. Chytrý robot také umí sbírat informace o uklízené ploše. Ty se pak dají využít k úpravám v jeho programu. Swingbot 2000 dosahuje maximální rychlosti 1,8 kilometru za hodinu a váží přibližně 470 kilogramů. Cena se pohybuje kolem 760 tisíc korun.

Letiště Praha dlouhodobě usiluje o to, aby jeho provozem nedocházelo k negativnímu ovlivňování povrchových a podzemních vod. Věnuje pozornost systémům předčištění a čištění odpadních vod, zařízením na skladování chemických látek a leteckého paliva, nakládání se závadnými látkami a ochraně vodních toků při přívalových deštích.

Scroll to Top