Karlův most chrání nové ledolamy

blank

Jednu z nejvýznamnějších tuzemských památek chrání nové ledolamy. Ty stojí v řečišti před sedmi z patnácti pilířů mostu a náklady se vyšplhaly na 30 milionů. Ledolamy most ochrání nejen před ledem a krami, ale také před nečistotami vzniklými například při povodních či velkých deštích. Umí také zachytit naplaveniny i velké klády, které by jinak mohly pískovcové pilíře mostu narušit.

Ledolamy byly naposled vyměněny v roce 2004 a jako špatný byl jejich stav vyhodnocen v roce 2017. Nejprve však bylo nutné vybrat, vytěžit, uskladnit a usušit kvalitní dřevo. „Firmě se podařilo najít ty samé specialisty, kteří pracovali na stavbě ledolamů už před 14 lety. A těm se zase podařilo sehnat dokonce původní nářadí a zařízení, které na to používali. Nejspíš proto dokázali vše uspíšit,” uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

U ledolamů byly poškozeny především části nad hladinou, kde voda stoupá a klesá, což nahrávalo hnití a rozpadání dřeva. „S jejich výměnou se dopředu počítalo. Je užité jiné dřevo, než ze kterého byly ledolamy původní. Jedná se o dub evropský, který byl vytěžen v Čechách. Dřevo se sušilo zhruba na třicetiprocentní vlhkost tak, aby tam nevznikaly trhliny. Muselo se kontrolovat, bylo to opravdu náročné,“ sdělila Novinkám mluvčí TSK Barbora Lišková. Karlův most čeká ale další oprava, která bude zahrnovat rekonstrukci oblouků mostu a pilířů.

Pilíře Karlova mostu jsou dnes údajně natolik masivní, že je nemůže voda poškodit. Kdysi je podemlela, protože byl most založený 2,2 metru pode dnem. Proč tomu tak bylo, historikové dodnes nevědí. Most byl citelně poškozen při povodni v roce 1890. Tehdy se materiál splavený z Vltavy a Berounky nakupil u Kampy a ucpal třetinu řeky. Hlavní proudnice vedla jinudy.

V roce 2002 napáchala voda v hlavním městě škody za 27 miliard korun. Voda zatopila deset městských částí, evakuovány byly desítky tisíc obyvatel. Pod vodou také skončila stanice metra, část zoo nebo některé památky. Most poškozen nebyl. Škody za 2,2 miliardy napáchala velká voda v Praze také v roce 2013, kdy Vltava zatopila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Troje a Císařského ostrova.

Scroll to Top