V Ostravě čistí vodovodní potrubí ledovou tříští

blank

Ostravské vodárny a kanalizace čistí vodovodní potrubí slanou ledovou tříští. Podle vodohospodářů se tento přístup každoročně využívá u 20 kilometrů vodovodní sítě. První zmínky o této metodě padly před 14 lety v anglickém Bristolu. Ostrava je prvním tuzemským městem, kde se ICE PINNING využívá.

„Podle materiálu, stavu a stáří potrubí vyrobíme v kamionu s mrazícím zařízením ledovou tříšť se zhruba pětiprocentním podílem potravinářské soli. Ta udržuje sypkost ledové tříště, minimalizuje jakoukoli, byť jen teoretickou, možnost poškození potrubí a urychluje tání ledu v trubkách,“ vysvětlil obchodní ředitel SUEZ v ČR Ludvík Rutar.

Podle něj se vyrobený led přečerpá do přepravního vozu a z něj putuje pod tlakem do vybraného vodovodního potrubí. „Do odděleného úseku o délce několik stovek metrů až kilometrů natlačíme ledovou tříšť. Množství ledu se vypočte podle průměru potrubí a materiálu, z jakého je vyrobeno,“ upozornil Rutar. Pro představu se osm kubíků ledu tlačí do sítě 15 minut. Kromě ledové tříště je možné potrubí čistit propláchnutím vodou pod tlakem nebo mechanickou cestou.

„Obě tyto metody nejsou tak účinné jako led a mají i další nevýhody. U mechanického čištění jsou to například výkopové práce a několikadenní odstávky vody. Led naopak kombinuje výhody obou dosavadních metod, odstávka při jeho využití trvá jen pár hodin,“ popsal obchodní ředitel Suezu. Podle Rutara je údajně účinnost čistění ledovou tříští až tisícinásobně vyšší oproti běžnému proplachu.

OVAK zásobují obyvatele Ostravy pitnou vodou a odvádí a čistí vodu odpadní. Jde o provozní společnost, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města, zbytek nakupuje jako vodu předanou od největší vodárenské společnosti v kraji – SmVaK Ostrava.

Scroll to Top