SmVaK Ostrava: Vzdělávání dětí o vodě jako vklad do budoucnosti

blank

Do pátého školního roku vstoupil v Moravskoslezském kraji vzdělávací program Strom života o významu vody pro člověka a přírodu. Navíc se k němu loni přidala Planeta Oxidan určená pro nejvyšší ročníky základních škol. O programy je ve školách na severu Moravy a ve Slezsku mimořádný zájem. Na ekologickou osvětu se v reportáži, kterou si můžete prohlédnout zde, zaměřila i regionální TV POLAR.

„Jdeme jiným směrem než je standardní frontální vyučování typické pro řadu základních škol. To znamená mělo by to být jako rčení škola hrou. Děti procházejí dramatickým  příběhem, sdružují se do skupin, musí spolupracovat a musí nacházet především řešení, aby zachránili životní prostředí,“ vysvětlil mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt. Původní hra Strom života se setkala s pozitivním ohlasem jak u samotných žáků, tak u učitelů.

„Ukazuje se, že jsme s oběma vzdělávacími programy přišli ve správnou dobu a zacílili je správným směrem. Téma vodních zdrojů, péče a zacházení s nimi, jejich efektivní využívání, a naopak rizika související s vodním hospodářstvím jsou v současnosti společensky, mediální i politicky intenzivně diskutovanými tématy. Stejně jako nakládání s odpady a odpadní vodou, jemuž se věnuje náš nově představený program. Vše navíc dětem předáváme v takové formě, aby si získané poznatky, znalosti, dovednosti a návyky uložili v mozku jako automatizované vzorce chování, jednání a kompetencí. Jako něco, o čem nemusí hluboce přemýšlet,“ uvedl v září generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Scroll to Top