SmVaK Ostrava pohodlně vyvážejí žumpy a septiky lidem na Opavsku

blank

Vodohospodáři připravili flexibilní systém, jak efektivně a pohodlně pomoci lidem v lokalitách v kraji, jejichž nemovitosti nejsou napojeny na kanalizaci pro veřejnou potřebu. V regionu bude vývoz, který podléhá přísné legislativě, probíhat ve dnech 20. a 21. listopadu.

„Z naší diskuse se zástupci měst a obcí vyplynulo, že vlastníci nemovitostí nenapojených na kanalizaci pro veřejnou potřebu si často nevědí rady s tím, jak správně a legálně odpadní vody z domácností likvidovat. Chceme jim vyjít vstříc a rozčlenili jsme region do logických tras, podle nichž budeme ve vybrané dny připraveni reagovat na požadavky místních lidí. Systém jsme navíc připravili tak, že v případě, kdy se lidé v některé z obcí domluví, že mají o vývoz žump nebo septiků zájem, ušetří za dopravu, jejíž náklady budou navzájem sdíleny,“ řekl generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Akce vodohospodářů odstartovala v druhé polovině října v beskydských obcích v údolí mezi masivem Lysé Hory a Ropice. „Za standardní povolené zneškodňování odpadních vod je považováno napojení nemovitosti prostřednictvím kanalizační přípojky do kanalizace pro veřejnou potřebu, která může být splašková (splaškové odpadní vody) nebo jednotná (splaškové odpadní vody a dešťové odpadní vody),“ řekl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Druhým způsobem, jak povoleným způsobem likvidovat odpadní vody, je podle něj využít k tomu určeného vodního díla. V menších obcích nebo rozptýlené zástavbě je podle vodohospodářů dalším způsobem možná likvidace odpadních vod u jednotlivých nemovitostí jejich akumulací v bezodtokových jímkách. „Majitelé nemovitostí jsou v tomto případě povinni zabezpečit zneškodnění těchto vod tak, aby nebyla ohrožena kvalita povrchových a podzemních vod, to znamená, že jímka musí být vodotěsná. Na výzvu vodoprávního úřadu nebo České inspekce životního prostředí navíc musí vlastník nemovitosti doložit způsob zneškodnění těchto odpadních vod,“ doplnil Tlolka.

Mnoho domácností se v souladu se zákonem nechová, přičemž riskuje finanční postih. Vodárny upozorňují a zároveň varují před likvidací odpadních vod v podobě jejich přímého vypouštění do povrchových či podzemních vod nebo vyvážením žumpy nebo septiku na pole.

Scroll to Top