Blecha: Vícenásobné užití vody ušetří přibližně 40 % spotřeby

blank

V prostorách pivovaru Staropramen zorganizovala společnost B.I.D. services konferenci na téma Úspory vody v průmyslu. Ten je nejvýznamnějším odběratelem vody z povrchových zdrojů v České republice – jde zhruba o 70 % spotřeby. Největším konzumentem je energetika.

Pozitivem je, že průmyslové podniky dlouhodobě realizují řadu opatření, jejichž cílem je snižování spotřeby vody z ekonomických důvodů i z hlediska snížení dopadů na životní prostředí. Konference přinesla návrhy možných řešení úspor nejen vody, ale i energií. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na některé komentáře z akce.

Supervizor energetiky v Pivovarech Staropramen Jakub Blecha hovořil na téma Hospodaření s vodou – vícenásobné užití k minimalizaci spotřeb. Přiblížil například celkovou spotřebu vody v Pivovarech Staropramen. „Opakované užití vody ušetří přibližně 40 % spotřeby. Nejvíce vody je spotřebováváno na varně a filtraci – 60 %,” řekl Blecha. Vyzdvihl také zavedení monitorovacích systémů WinCC (WebUX), Sidas a eSight. „Ušetřit se nejvíce dá, vedle opakovaného užití vody, v energetickém managementu a monitoringu spotřeb,” doplnil Blecha.

Scroll to Top