Pavelková k čerpání vody v podnicích

blank

V prostorách pivovaru Staropramen zorganizovala společnost B.I.D. services konferenci na téma Úspory vody v průmyslu. Ten je nejvýznamnějším odběratelem vody z povrchových zdrojů v České republice – jde zhruba o 70 % spotřeby. Největším odběratelem je energetika.

Pozitivem je, že průmyslové podniky dlouhodobě realizují řadu opatření, jejichž cílem je snižování spotřeby vody z ekonomických důvodů i z hlediska snížení dopadů na životní prostředí. Konference přinesla návrhy možných řešení úspor nejen vody, ale i energií. Redakce vodarenstvi.cz se také zaměřila na některé komentáře z akce.

Manažerka technické podpory ABB Naděžda Pavelková se věnovala čerpání vody v průmyslových podnicích z pohledu provozní a energetické náročnosti, kdy zásadními se jeví elektrické motory s regulací otáček prostřednictvím měničů frekvence.

„Jde o to, aby elektrické pohony byly navrhovány, provozovány a točily se tak, jak mají. Potenciál úspor je zvláště v motorech s vyšší účinností. Také je třeba sledovat, kolik energie motor spotřebuje během doby životnosti. Významně spořit je možné frekvenčním měničem otáček motoru, přičemž součástí měniče může být i inteligentní řízení čerpadel. Ušetřit je možné také z hlediska údržby motorů a generátorů. Pomocí smart senzorů v IoT je možné v chytré aplikaci v mobilním telefonu sledovat teplotní výkyvy, vibrační výkyvy nebo kW,“ uvedla Naděžda Pavelková.

Scroll to Top