Modernizace vodojemu v brněnských Kohoutovicích

blank

Vodojem prošel významnou opravou, která trvala osm měsíců. Akce si vyžádala třináctimilionovou investici. Objekt by měl v provozu vydržet až 40 let.

„Ač se to nezdá, vodojem není dutý trychtýř plný vody. Tubus trychtýře je sice dutý, ale není plný vody, ale spíše by se dal nazvat schodišťovou šachtou. Vede jím potrubí, kterým je voda do vrchní nádrže přivedena. Tubusem je možné vyšplhat až nad hladinu vody, na samotnou střechu vodojemu, ze kterého je výhled do širokého okolí, právě proto by zde kohoutovičtí občané uvítali rozhlednu,” uvedl kohoutovický zastupitel Jakub Hruška.

Práce byly rozděleny na dvě etapy. První se zaměřovala na opravení tubusu, který byl zbaven zvětralých částí betonu, a při druhé se provedla celková sanace stavby včetně dominantního trychtýře. Zajímavostí také je, že při stavbě byla respektována původní vizáž, která je pro kohoutovický vodojem typická. I proto se tak vytvořily při renovaci pohledových částí speciální výlisky, které se následně do hotové stavby vtiskly, aby bylo zachováno původní šrafování.

Scroll to Top