Další jednání o Turówu

blank

Dlouhodobě plánované jednání s hejtmanem Libereckého kraje a obcemi svolal ministr životního prostředí Richard Brabec. Toho se kromě Martina Půty účastnili zástupci advokátní kanceláře Frank Bold, starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka a Jaroslav Demčák, starosta obce Hejnice. V nejbližších dnech má Česká republika zveřejnit stanovisko v mezistátním posuzování vlivů rozšíření dolu Turów na životní prostředí.

Cílem jednání bylo podle ministerstva životního prostředí zhodnocení dosavadních jednání s polskou stranou, vyhodnocení dostatečnosti získaných informací a vyhodnocení aktuální situace a dalších kroků, zejména s ohledem na posunutí termínu vydání finálního stanoviska ze strany Polska. Účastníci diskuze se shodli na tom, že dosavadní informace získané během odborných jednání jsou pro vydání nesouhlasného stanoviska České republiky k rozšíření dolu Turów v Polsku dostačující, což ostatně již bylo potvrzeno při odborných mediálních konzultacích, které se v září konaly ve Varšavě.

„Dohodli jsme se dnes na společném postupu a jsme samozřejmě za jedno v tom, že nesouhlasíme s rozšířením těžby na dole Turów, protože může ohrozit vodu a její dodávky pro občany na našem území. Budeme samozřejmě hájit zájmy občanů tohoto státu a děláme pro to maximum,“ řekl jednání ministr Brabec. S rozšiřováním těžby nesouhlasí ani Liberecký kraj.

„Za kraj jsme připraveni podat žalobu na způsob vydání územního plánu města Bogatynie. S ministerstvem i naší advokátní kanceláří prověřujeme další možnosti, jak se rozšíření dolu bránit. Ale mohu slíbit, že všech právních možností, které budeme mít k dispozici, využijeme,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, dolní část takzvané dobývky by měla být až 30 metrů pod hladinou moře. Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že zvětšení dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně. Na německé straně se zase obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná.

Podle kraje jsou rovněž špatně vyhodnoceny připomínky k vlivům na kvalitu ovzduší, hlukové zátěži obyvatel či možným škodám na budovách důsledkem sedání hornin, ale i požadavek na nastavení kompenzačních opatření. K poklesu stavu vody na českém území došlo už v 80. letech. Hejtmanství také vede odbornou pracovní skupinu ke zlepšení vláhových poměrů na Frýdlantsku. Kraj nechal zpracovat studie opatření na podporu hydrologických funkcí krajiny v povodí Václavického potoka, který je ohrožen ztrátou vodnatosti v důsledku rozšíření dolu Turów, a na zemědělských pozemcích na Frýdlantsku.

Scroll to Top