Vodohospodáři vypouští vodu z přehrad. Snaží se díky tomu v nich vytvořit místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům však musí postupovat obzvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny by totiž mohl způsobit jejich úhyn. Například na Sokolovsku nedávno uhynulo množství pstruhů a lipanů. Ryby v řece totiž udusilo bahno. Koryto bylo znečištěno tisíci litrů zakalené vody.
„Havárii způsobilo náhlé vypuštění nádrže nad malou vodní elektrárnou, což uvolnilo sedimenty,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí v Kraslicích Jiří Hejkal. Podle Silvie Havlíkové z Českého rybářského svazu Sokolov měly mrtvé ryby černé žábry. „Neměly sebemenší šanci na přežití,“ podotkla Havlíková.
Razantní klesání hladiny přitom dělá starosti rovněž ochranářům na Orlíku, kde museli vodohospodáři kvůli modernizaci lodního výtahu upustit víc vody, než je obvyklé. „Pro záchranu těchto živočichů děláme, co můžeme. Transfer by měl v dalších dnech pokračovat,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Každá přehrada v České republice má také svůj manipulační řád, který určuje také to, jak z ní upouštět vodu.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!