Začalo období vypouštění přehrad

blank

Vodohospodáři vypouští vodu z přehrad. Snaží se díky tomu v nich vytvořit místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům však musí postupovat obzvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny by totiž mohl způsobit jejich úhyn. Například na Sokolovsku nedávno uhynulo množství pstruhů a lipanů. Ryby v řece totiž udusilo bahno. Koryto bylo znečištěno tisíci litrů zakalené vody.

„Havárii způsobilo náhlé vypuštění nádrže nad malou vodní elektrárnou, což uvolnilo sedimenty,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí v Kraslicích Jiří Hejkal. Podle Silvie Havlíkové z Českého rybářského svazu Sokolov měly mrtvé ryby černé žábry. „Neměly sebemenší šanci na přežití,“ podotkla Havlíková.

Razantní klesání hladiny přitom dělá starosti rovněž ochranářům na Orlíku, kde museli vodohospodáři kvůli modernizaci lodního výtahu upustit víc vody, než je obvyklé. „Pro záchranu těchto živočichů děláme, co můžeme. Transfer by měl v dalších dnech pokračovat,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Každá přehrada v České republice má také svůj manipulační řád, který určuje také to, jak z ní upouštět vodu.

Scroll to Top