Čistírna v Albertinu opravena za 25 milionů

blank

Odborný léčebný ústav Albertinum v Žamberku zmodernizoval čistírnu a vyřešil tak problém nejen problémy s odpadními vodami. Objekt byl komplexně opraven po více než 50 letech provozu. Informoval o tom Deník.

„Realizací stavby byl primárně odstraněn havarijní stav dřívější čistírny. Dalším plusem je odstranění zápachu do okolní zástavby a výrazné zlepšení vlivu na životní prostředí města. Kromě toho bylo řešeno nakládání s dešťovou vodou, která vedle třech zón podzemních vsaků najde využití pro povrchové zalévání zeleně v letním období. Navíc naše zdravotnické zařízení ušetří v provozu minimálně 600 tisíc korun ročně,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.

Infekční vody budou následně likvidovány v modernizované čistírně a odpadní vody běžného charakteru budou odváděny do městské kanalizace. „Dlouhodobě plánovaná stavba byla zahájena v létě 2018 a stála více než 24 miliónů korun. Dokončena byla letos v létě. Potěšující je zajisté také fakt, že už po takto krátké době nejsou znatelné náročné výkopové zásahy v zelené části areálu. Považuji zhotovené dílo za vydařené, pro naše zdravotnické zařízení provozně prospěšné a ve vztahu k životnímu prostředí šetrné,“ doplnil Ladislav Valtr.

Albertinum je odborný léčebný ústav, který byl založen v roce 1905, a jeho hlavním cílem pro příští rok je opětovné získání Certifikátu kvality a bezpečí.

Scroll to Top