Malačka: Úpravna ve Znojmě patří k nejmodernějším u nás

blank

Možnosti, jak změřit případný výskyt mikroplastů ve vodě, prověří představitelé Znojma a vodárenské společnosti. Znojmo chce totiž jako první město v Jihomoravském kraji chránit zdraví obyvatel před mikroplasty v pitné vodě. S iniciativou přišli místní lidovci. Podle nich by pomohlo zařízení v úpravně pitné vody. Inspirací jim byli karlovarští vodohospodáři a projekt úpravny Březová.

„Dohodli jsme se, že oslovíme Akademii věd, zda a za jakých podmínek lze takové měření provést. Podle získaných informací rozhodneme o dalším postupu. Znojemská úpravna vody už nyní patří k nejmodernější v zemi,“ zdůraznil místostarosta Jakub Malačka. Poukázal na to, že k měření zatím nejsou jednotná pravidla.

„Světová zdravotnická organizace to zatím neřeší ve smyslu, že by se mikroplasty dostaly mezi parametry kvality pitné vody. Přesto si jako lékař myslím, že obrovská nadprodukce plastů ji může negativně ovlivňovat. Není nutné čekat na jasný vědecký závěr o jejich toxicitě, ale je dobré držet se principu předběžné opatrnosti a najít technické řešení, jež mikroplasty dokáže z vody odstranit. A ne po letech zjišťovat, že by bylo dobré něco udělat,“ uvedl dříve navrhovatel záměru a zastupitel Pavel Jajtner (KDU-ČSL), který pracuje jako zástupce primáře hematologicko-transfuzního oddělení znojemské nemocnice.

Podle znojemských lidovců byla inspirací úpravna vody v Březové na Karlovarsku, kde mají ultrafiltraci, která dokáže mikročástice zachytit. Vodakva využívala pro desinfekci ve svých úpravnách plynný chlór. Podle vodohospodářů to přinášelo bezpečnostní rizika. Proto se společnost dlouhodobě zabývala otázkou náhrady této technologie. Vhodnou alternativou se ukázala desinfekce koncentrovaným roztokem chlornanu sodného.

Metoda elektrochlorace je rozšířená pro desinfekci menších vodních zdrojů a pro následné hygienické zabezpečení vody ve vodovodní síti. Její využití ve velkých úpravnách v obtížně dostupných lokalitách je problematické. Průmyslově vyráběný koncentrovaný produkt, který se při této metodě používá, je totiž nutné dovážet v barelech. Nelze ho ve větším množství skladovat. Došlo by ke snížení koncentrace účinné látky a tvorbě sedimentů.

Světová zdravotnická organizace  v nejnovější zprávě uvedla, že množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro konzumenty vážnější zdravotní riziko. Podle organizace je nutné sledovat, jak se bude obsah plastů v pitné vodě vyvíjet do budoucna.

 

Scroll to Top