Končí zkušební testy lodi Harta

blank

V nejbližších dnech plavební správa vydá konečné stanovisko k provozu elektrické lodi. Pokud bude schválený, začne turisty vozit na jaře 2020. Loď přitom byla na vodu spuštěna už letos v květnu. Následně se ukázalo, že proces jejího zápisu do evidence plavidel a uvedení do provozu je velmi složitý.

„V nejbližších dnech nás čekají poslední zkoušky. U nich už asistují zástupci Státní plavební správy. Na základě připomínek výrobce provedl poslední úpravy, které úředníci požadovali. Až testy skončí, správa vydá oficiální souhlas k provozu,“ řekl předseda svazku obcí Mikroregion Slezská Harta Josef Havlík.

Vlastníkem a provozovatelem lodi je Mikroregion Slezská Harta. „Tato nádrž se řadí mezi deset největších v republice a nachází se v ochranném pásmu, kde je zakázáno používat plavidla se spalovacími motory. Proto je loď poháněná bateriemi. Její provoz je šetrný k životnímu prostředí a k vodě v nádrži, která se kromě rekreace využívá i jako zdroj vody,“ uvedl na jaře hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Elektroloď pojme 45 výletníků. „Samozřejmě se počítá také s návštěvami mladých rodin. Rodiče nemusí mít obavy, na lodi je vyhrazeno i místo pro kočárky, a to za poplatek 20 korun. Určitě lidé ocení, že si na výlet s sebou mohou vzít svého psa. Během plavby je turistům k dispozici bufet, bezbariérová toaleta a vyhlídková i zakrytá paluba,“ řekl také dříve náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Scroll to Top