Klesne cena vody pro spotřebitele?

blank

Od roku 2020 se bude v řadě měst a obcí dvakrát měnit vodné a stočné. V lednu sice přijde mírné zdražení, ale v květnu má cena klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Většina domácností by tak měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje. I toto téma přišlo na řadu na konferenci Provoz vodovodů a kanalizací.

„Koncový zákazník by měl pocítit, že voda bude o pět procent levnější. Proto jsme to dělali, proto jsme DPH snižovali. Ne proto, aby skončilo v kapsách provozovatelů, ale aby skončilo v kapsách konečných uživatelů – našich občanů,“ upozornila dříve ministryně financí Alena Schillerová. Část měst a jejich vodáren zdraží vodu od ledna zhruba o inflaci.

„Máme signály z trhu, že drtivá většina společností v návaznosti na snížení DPH koncovou cenu sníží. Prioritou vlády je snížení celkové ceny vody pro konečného spotřebitele,“ sdělil na konferenci náměstek ministryně financí Tomáš Vyhnánek. Podle něj nastanou důsledné kontroly specializovaného finančního úřadu a také ministerstva financí.„Takže spolu nebo oddělené to určitě budeme hlídat, protože je to vládní politika,“ uvedl. Kontroloři se budou podle Vyhnánka firem ptát, proč zvýšily náklady na obnovu v době snižování DPH.

„Vzhledem k tomu, že platnost zákona bude od 1. května, tak určitě každý odběratel pitné vody zaznamená snížení. Vezmeme-li průměr kolem 90 korun za metr krychlový (za vodné a stočné), tak to snížení bude kolem čtyř korun,“ řekl v Plzni ředitel SOVAK Oldřich Vlasák. Sdružení také k této problematice uspořádá začátkem příštího roku tiskovou konferenci.

Scroll to Top