Dokončení modernizace nádrže Tetětice na Kroměřížsku

blank

Kromě retence vody v krajině a zpomalení odtoku podle vodohospodářů z Povodí Moravy práce prodlouží životnost vodního díla. Podnik začne nádrž od prosince napouštět. V červnu vodohospodáři zahájili kompletní opravu včetně odtěžení 1122 metrů krychlových sedimentů.

„Předmětem prací bylo odtěžení sedimentů z nádrže a jejich uložení na zemědělské pozemky, oprava opevnění hráze a břehů nádrže, odstranění stávajícího požeráku a vybudování nového. Došlo k výměně odtokového potrubí a výměně čelní zdi u výusti potrubí do koryta toku a vybudování vývaru,“ popsal průběh oprav generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Zároveň Povodí Moravy opravilo nouzový bezpečnostní přeliv a provedlo opravu nápustného objektu. Akce vyjde na 2,3 milionu a financuje ji ministerstvo zemědělství z dotačního programu Podpora drobných vodních toků a malých vodních nádrží. Vodní plocha také slouží jako významný lokální biotop, má krajinotvornou funkci a napomáhá k zadržování vody v této zemědělsky využívané oblasti.

„Obnovou malých vodních nádrží docilujeme řady příznivých efektů. Po napuštění dojde především ke zvětšení zásoby vody v krajině s pozitivním dopadem na lokální zásoby podzemních vod a k vytvoření hodnotného prvku ekologické stability okolní krajiny,“ doplnil Gargulák.

Scroll to Top