Vostrý k aktuálním výzvám vodárenství

blank

Ve dnech 5. a 6. listopadu 2019 probíhá 17. ročník významné oborové konference Provoz vodovodů a kanalizací 2019 v Plzni, kterou pořádá Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Akce se koná pod záštitou Miroslava Tomana, ministra zemědělství, Richarda Brabce, ministra životního prostředí, Josefa Bernarda, hejtmana Plzeňského kraje a Martina Baxy, primátora města Plzně. Vodarenstvi.cz je mediálním partnerem akce. Redakce je na místě. 

SOVAK ČR také v letošním roce slaví výročí 30 let od založení, které připadá na datum 23. listopadu, kdy byly v roce 1989 podepsány dokumenty o sdružení státních podniků vodovodů a kanalizací. „Třicet let si spolek připomenul již na výstavě VODOVODY-KANALIZACE 2019 konající se ve dnech 23.–25. května, rozhovory a ankety k výročí přinesl v průběhu roku časopis Sovak a na konferenci Provoz vodovodů a kanalizací 2019 oslavy vrcholí. Slavnostně pokřtěna byla i výpravná publikace 30 let SOVAK ČR,“ sdělil Oldřich Vlasák, ředitel sdružení.

Podle předsedy SOVAK ČR Miloslava Vostrého má vodárenství před sebou převážně následující výzvy – boj se suchem, modernizaci vodárenských a čistírenských technologií, nutnost komplexně řešit hospodaření se srážkovými vodami, zpracování kalů dle nové legislativy. „Aktuální jsou i témata odlehčovacích komor umístěných na čistírnách odpadních vod, dvousložkové skladby ceny vody, kdy pevná složka dosahuje více než 60 %. Důležitá je rovněž řešení otázky lidských zdrojů, tedy jak popularizovat obor a nadchnout mladé uchazeče pro vodárenský obor,“ uvedl Miloslav Vostrý.

Scroll to Top