Lesy ČR k obnově nádrží v Moravskoslezském kraji

blank

V kraji jde letos o tři opravená vodní díla za 13,4 milionu a chystanou rekonstrukci dalších tří za 13,9 milionu. Akce probíhá v souvislosti s programem #VRACÍME VODU LESU. Jedná se o největší vodohospodářský projekt v historii podniku. Více než miliarda korun plyne do staveb, které zadrží vodu v krajině. Nyní Lesy ČR budují 73 nových nádrží, 292 jich obnovují. A přibývají další.

„Při obnově vodní nádrže Artmanov-horní v katastrálním území obce Třemešná jsme zbudovali nový požerák a bezpečností přeliv. Narušené části původní hráze se odtěžily, hráz je dosypaná zeminou. Na návodní straně ji zpevnilo kamenivo opřené o patku z lomového kamene. Korunu a vzdušnou stranu hráze pokryl humus a tráva,“ popsal obnovu vodního díla Miroslav Kahánek, vedoucí správy toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR. Napuštěné vodní dílo tak pojme při maximální hladině na zatopených 0,4 hektarech až 5 290 kubíků vody.

Jedním ze dvou přítoků vody do nádrže, která je dnes opět napuštěná, je pak Armanovský potok. „Stabilizovali jsme narušené břehy jeho koryta,“ pokračoval Kahánek. Lesy ČR také na vodní nádrži Kojetín opravily bezpečnostní přeliv, skluz a vývar pod výpustným objektem a dalších funkční zařízení nádrže. Ze Sedlinky se poté v letech 2017 až 2018 vybralo asi 50 tisíc kubíků sedimentu a vodohospodáři nechali kvůli větší retenci upravit přelivné hrany. „Šlo nám hlavně o protipovodňovou ochranu obyvatel, objektů a infrastruktury v obcích pod nádrží,“ vysvětlil Kahánek.

Lesy rovněž dokončí obnovu nádrže na Kajlovci u Hradce nad Moravicí, a Bílčické a vodní nádrže U Kostela, obě na pravostranných přítocích do vodního díla Kružberk. Všechny zmiňované stavební akce spolufinancovalo ministerstvo zemědělství.

Scroll to Top