Vodovody a kanalizace Pardubice zmodernizovaly úpravnu vody v Mokošíně

blank

Společnost za téměř 150 milionů kompletně vyměnila technologickou část úpravny, opravila přivaděč Jankovice a vyměnila technologii na vrtech v Brlohu a Jankovicích. Hlavními akcionáři firmy jsou město Pardubice a další města a obce v okolí. Ke konci roku 2017 společnost provozovala 718 kilometrů kanalizační sítě, které odvádí odpadní vodu pro necelých 80 procent okresu.

„Současně se zajistila kvalita vody ve vodojemech Lipoltice, Turkovice a Chvaletice 1 a 2. Díky moderní technologii se voda nemusí chlorovat. Měli jsme tu jednu UV lampu, která upravuje vodu, tu jsme nahradili čtyřmi novými. Dvě jsou přímo tady v Mokošíně, jedna se dávala do vodojemu v Lipolticích a druhá do chvaletického vodojemu,“ sdělil vedoucí provozu vodáren v Přelouči Matěj Havrda.

Všechny práce probíhaly za provozu, díky nim je rovněž zajištěno odstraňování arzenu z některých vodních zdrojů. Vodárny získaly na akci dotaci 72 milionů. Loňské výnosy činily 727 milionů korun a náklady 712 milionů korun. Nezdaněný zisk dosáhl 15 milionů korun. Čistý zisk byl o čtyři miliony korun nižší. K nejnáročnějším investičním akcím v posledních letech patřila modernizace úpravny vody v Mokošíně za 200 milionů korun.

Scroll to Top