MŽP ČR odmítá kritiku NKÚ k boji se suchem

blank

Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že v Česku chybí zásadní opatření pro boj se suchem, stejně jako potřebná právní úprava. Podle kontrolorů, kteří se zaměřili na ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí, také nejsou současné dotační programy na řešení problematiky sucha připraveny a ministerstva nové nezavedla. Výjimkou je pouze program Dešťovka. O sdělení NKÚ jsme psali zde. Ministerstvo životního prostředí obratem zareagovalo a kritiku odmítá.

„Ministerstvo životního prostředí plní všechny strategické dokumenty v oblasti boje se suchem a realizuje tisíce konkrétních opatření z nich vyplývajících. Od roku 2014 jsme investovali do více než 14 tisíc projektů zaměřených na sucho téměř 11 miliard korun. Založili jsme také Národní koalici boje proti suchu, kde všechny naše stávající i navrhované programy konzultujeme se špičkovými experty z akademické sféry i z praxe. Proto opravdu nechápu některá formalistická doporučení „od stolu“ úředníků z NKÚ, kteří zjevně nerozumí základním principům fungování krajiny a boje se suchem,“ reagoval na závěr Nejvyššího kontrolního úřadu ministr životního prostředí Richard Brabec.

NKÚ podle ministerstva dále tvrdí, že kromě programu MŽP Dešťovka, nevytvořila ministerstva (MŽP a MZe) nové dotační programy nebo nepřizpůsobila ty stávající problematice sucha. To je podle ministerstva snadno prokazatelná nepravda. „Kromě tisíců projektů financovaných z evropských fondů jsme pro boj se suchem zásadně upravili i Národní program Životní prostředí, jehož součástí je třeba i velmi úspěšný program budování nových zdrojů pitné vody pro obce, kterého již využilo více než 400 obcí a kvalitní pitnou vodu tak získalo téměř 200 tisíc lidí. Zcela nový je i program podpory hospodaření se srážkovými vodami ve městech,“ uvedlo ministerstvo.

NKÚ také podle Brabce nereflektuje, že například Program péče o krajinu vykazuje tisíce realizovaných projektů v podobě nových tůní, mokřadů, biopásů na orné půdě, zmeandrovaných řek a potoků a vysázených stromů v krajině, které mají pro boj se suchem okamžitý efekt. „Navíc byl tento program před rokem 2014 značně podfinancovaný a je to právě posledních 5 let, které pod mým vedením ministerstvo tento program každoročně finančně posiluje,“ sdělil dále Richard Brabec.

Jedním z klíčových programů zaměřených na boj se suchem je také Operační program Životní prostředí, do kterého prostředky poskytuje Evropská unie. NKÚ podle ministerstva opakovaně odmítá reflektovat, že indikátory jsou zafixovány a nelze je v průběhu programového období měnit.

„První verze tzv. Programového dokumentu byla Evropskou komisí schválena dne 30. dubna 2015, přičemž již dne 16. 7. 2014 byl Evropské komisi zaslán oficiální návrh programového dokumentu včetně indikátorů. MŽP při přípravě programového období nemohlo v programovém dokumentu stanovit speciální indikátory k problematice sucha, neboť by tím byl pozdržený rozjezd dotací putujících do zlepšování životního prostředí v ČR. Je potřeba si uvědomit, že to bylo právě ministerstvo životního prostředí, které začalo pod vedením ministra životního prostředí Richarda Brabce na dosud vůbec neřešenou oblast sucha upozorňovat již v roce 2014 a spolu s vládou ji v roce 2015 řešit skrze první analytické a strategické dokumenty,“ vysvětlila mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Brabec se vyjádřil rovněž ke kritice úřadu ke spolupráci ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství. „Pokud NKÚ kritizuje spolupráci rezortů MŽP a MZe, pak chci naopak zdůraznit, že ji považuji v oblasti problematiky sucha za velmi dobrou. Oba rezorty si již před několika lety vymezily své kompetence tak, aby se jejich programy nepřekrývaly, a spolupracují na společné legislativě. Uváděný příklad tzv. protichůdných dotací byl výjimečný a v rámci mnoha tisíc podpořených projektů i statisticky nevýznamný,“ uzavřel Brabec.

Scroll to Top