Jihlava: Zastupitelstvo bude jednat o memorandu s vodárenskou společností

blank

Městská rada v Jihlavě hledá cestu ze zablokované situace ve sporu o vodohospodářskou infrastrukturu. Prvním hmatatelným posunem vedoucím k nápravě dlouhodobě neutěšeného stavu by mělo být memorandum, které je zřejmě jediným společným krokem Jihlavy a Vodárenské akciové společnosti v posledních téměř sedmi letech.

Situace v jihlavském vodohospodářství je dlouhodobě komplikovaná a předmětem řady sporů. Ke konci roku 2012 Jihlava vystoupila ze Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Od té doby se vedou desítky sporů, jejichž důsledky ve stále větší míře pociťují nejen obyvatelé Jihlavy, ale i okolních obcí. Jihlava například nemůže efektivně ovlivňovat cenu vodného a stočného, má ztíženou možnost investovat do infrastruktury a ztrácí vliv na výši investic do vlastní vodárenské sítě.

„Vznikl tak bludný kruh, kdy ukazování prstem a hledání viníka znemožňovalo jakýkoliv posun kupředu. Rada města je nyní přesvědčena, že prvním krokem z tohoto dlouhodobě nepřijatelného stavu je dočasné příměří, které dá stranám sporu čas konečně zasednout za jednací stůl, a bez emocí hledat řešení, které bude ve prospěch konečných odběratelů, tedy občanů města Jihlava,“ sdělil náměstek primátorky Jihlavy Petr Laštovička.

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Pelhřimově ve správním rozhodnutí uložil na jaře městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace zajistit provoz části vodohospodářského majetku do 15. května 2020. Město má jasný cíl, získat od Svazu vodovodů a kanalizací zpět veškerý vodohospodářský majetek na svém katastrálním území.

„Odbor životního prostředí městského úřadu v Pelhřimově se zabýval hlavně dvěma otázkami. Za prvé komu tuto službu svěřit, kde jednoznačně respektuje vůli vlastníka, tedy města. Za druhé, jestli je JVAK schopen majetek v předběžném opatření provozovat, což úřad potvrdil,“ uvedl náměstek primátorky Jaromír Kalina, který město v soudních sporech zastupuje.

Vodárenské akciové společnosti s posledním dnem roku 2018 skončilo povolení k provozování. Nově jej jako veřejnou službu provozuje městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace. Město převzalo například úpravny vody ve Zborné, v Popicích, Vysoké nebo čerpací stanice U Koželuhů či u svatého Jána, což jsou klíčové objekty pro dodávku pitné vody a odvádění odpadních vod pro zhruba jedenáct tisíc obyvatel krajského města.

Scroll to Top