Dlouhé stráně – Pojistka pro případ blackoutu

blank

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně může nastartovat elektrárnu Chvaletice. Elektrárna, která jako obrovský akumulátor pomáhá stabilizovat českou elektrárenskou soustavu, nyní díky jedenáctimilionové investici sehraje důležitou roli také v případě přerušení dodávek elektrické energie na rozsáhlém území – tzv. blackoutu. Letos získala speciální certifikaci na to, aby při blackoutu mohla obnovit napětí v přenosové soustavě. O této možnosti hovořili odborníci již několik let.

Experti zpracovali mezi roky 2001 a 2004 několik studií. Provedli rovněž zkoušku, která ovšem tehdy neměla očekávané výsledky. Následně přišel black start na řadu při přípravě loňských investičních akcí, díky kterým byly v elektrárně Dlouhé Stráně provedeny potřebné úpravy řídicího systému a elektrických ochran. Poté ČEZ ve spolupráci se společností ČEPS a Elektrárnou Chvaletice připravil novou studii, zda lze v případě blackoutu využít elektrárnu Dlouhé stráně.

„Studie potvrdila, že na 172 kilometrů dlouhém vedení mezi Dlouhými stráněmi a Chvaleticemi je možný vznik ferorezonance a samobuzení,“ popsal studii ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík. V případě rozsáhlého výpadku elektřiny ve Chvaleticích by záložní zdroj v podobě Dlouhých strání umožnil spuštění vody z horní nádrže, následné roztočení jedné z turbín vodní elektrárny a postupné nabuzení linky bez napětí, která vede přes rozvodnu v Krasíkově až do Elektrárny Chvaletice.

Téměř 90 tisíc návštěvníků

Přesně 88 756 turistů a studentů loni navštívilo Dlouhé stráně. V roce 2017 to bylo zhruba o deset tisíc více. „Na nižší počet návštěvníků mělo vliv také to, že jsme kvůli opravám museli odmítat odborné exkurze. Ty tvoří studenti technických škol nebo zaměstnanci firem, kteří se chtějí seznámit s provozem elektrárny podrobněji a bereme je i do míst, kam se běžné skupiny turistů nebo žáků nedostanou,“ uvedl šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy. V březnu 2018 se dočkala i vlastní poštovní známky.

Scroll to Top