Orlická přehrada je kvůli stavbě nového lodního výtahu upuštěna o 10 metrů

blank

V těchto dnech se všem zájemců nabízí netradiční pohled na Orlickou přehradu. Současná výška hladiny je totiž 337,8 metrů nad mořem a dále klesá. Extrémně nízká hladina odkrývá pozůstatky zatopených staveb a břehy lákají hledače cenných kovů. Tak málo vody bylo na Orlíku naposledy v létě 2015. Tehdy kvůli suchu.

„Takto sníženou hladinu bude nezbytné udržovat do dubna 2020. V tomto termínu dojde k realizaci prací spojených s prodloužením kolejové dráhy výtahu o 12 metrů do délky a o 3 metry do hloubky a se sanací betonů na návodní straně. Termín pro dokončení celé modernizace je duben 2022 s tím, že po celou doby budou práce prováděny mimo plavební sezonu tak, aby nedošlo k omezení provozu lodního výtahu v plavební sezoně,“ sdělil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější nádrž v České republice.

Scroll to Top