Moravskoslezský kraj finančně podpořil čistírny pro Osoblahu a Dívčí Hrad

blank

Krajské peníze opět pomohou k výstavbě vodovodů, čistíren odpadních vod nebo kanalizací. Na infrastrukturu mohou obce požádat až o pětimilionový příspěvek. Kraj rovněž nabízí prostředky na studie, které obcím navrhnou způsob, jak mohou nejlépe nakládat s dešťovou a odpadní vodou. I s příspěvky na boj se suchem přerozdělí 39,5 milionu korun.

„V souvislosti se změnou klimatu a suchem, které nás začalo každoročně trápit, je nutné, aby v regionu fungovala co nejlepší vodohospodářská infrastruktura. Její budování kraj podporuje dlouhodobě. Letos jsme přispěli na čistírny odpadních vod obcím Dívčí Hrad, Závada a Osoblaha. Krajské peníze šly také na vodovod ve Velkých Heralticích a v Brumovicích. Těrlicko dostala skoro čtyři miliony na kanalizaci, podporu získaly i Petrovice u Karviné,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová s tím, že celkově kraj na tyto vodohospodářské akce už přerozdělil 24,5 milionu korun.

Kromě toho mají možnost získat podporu v oblasti environmentálního vzdělávání a poradenství. „Kraj opět přispěje na naučné stezky, workshopy zaměřené na ochranu přírody, kampaně podporující třídění odpadů, vzdělávací akce pro děti i dospělé a projekty, které posílí vztah společnosti k přírodě, udržitelnosti a k životnímu prostředí,“ doplnila Uvírová. O dotace je možné žádat od 29. října do 29. listopadu.

Scroll to Top