Vodárny Kladno – Mělník zvyšují ceny vodného a stočného

blank

Vodárny zdražují vodu z 92,92 koruny na 105 korun za metr krychlový. Důvodem jsou podle nich nezbytné investice do nových zdrojů vody a obnova infrastruktury. Díky tomu by měla firma získat navíc 90 milionů korun ročně. Vodné a stočné se nezvyšovalo od roku 2015.

Vodárny Kladno – Mělník zdůraznily, že je potřeba doplnit vodní zdroje, protože v posledních letech, především v letních měsících, spotřeba vody převyšuje kapacitu vodních zdrojů. I proto vodárny kupovaly i více než pět milionů litrů vody denně z pražské vodárenské soustavy. Pro zajištění dodávek vody z Prahy je navíc nutné rekonstruovat dříve téměř nevyužívaný přivaděč z pražského vodojemu Kopanina, čerpací stanici v Hostouni i vlastní vodojem Kopanina.

„Náklady na tyto rekonstrukce se budou pohybovat ve stamilionech korun, ale VKM nemá jiné řešení. Variantou by sice bylo čerpání podzemní vody z nových pramenišť v okresech Mělník a Mladá Boleslav, které ale komplikuje platná legislativa – zajištění veškerých povolení a následnou stavební realizaci nelze zvládnout dříve než za osm až dvanáct let,“ vysvětlil předseda představenstva VKM Radek Větrovec.

Podle ředitele VKM Josefa Živnůstka je rovněž nutná obnova například zařízení u Obříství, které přivádí vodu z Mělnické Vrutice pro celou aglomeraci Kladenska. „Za současné situace bychom nebyli schopni vyřešit hrozící havárii a zajistit adekvátní zásobování obyvatel. Nemůžeme riskovat situaci, kdy v obcích a městech nepoteče týdny voda. Ale jen toto jediné místo představuje investici více než 100 miliónů korun,“ uzavřel Živnůstek.

Scroll to Top