Radegast snižuje spotřebu vody nejen v nošovickém pivovaru, ale také v hospodách. Začal do Radegastoven instalovat ekologické pisoáry fungující bez použití pitné vody a bez splachování. V současnosti fungují v 15 provozech, kde mohou ročně ušetřit tři miliony litrů vody. Projekt pivovar realizuje ve spolupráci se společností EcoStep.
„V boji proti suchu a v péči o vodní zdroje se snažíme jít ostatním příkladem. Patříme k nejlepším na světě ve spotřebě vody potřebné pro výrobu piva. V Nošovicích jsme také vytvořili systém rybníčků, které přírodním způsobem čistí dešťovou vodu odtékající z pivovaru, a zavedli jsme další moderní technologie snižující dopady výroby na životní prostředí,“ řekl Marek Grabovský z Radegastu. Podle něj bylo logickým krokem začít zavádět udržitelná a ekologická řešení v místech, kde pivo společnost prodává. „A začali jsme opět u sebe, takže projekt bezvodých pisoárů odstartoval v našem konceptu značkových hospod Radegastovna. Bezvodové pisoáry slouží také v našem pivovaru a návštěvnickém centru v Nošovicích,“ uvedl dál Grabovský.
Ekologický pisoár EcoStep P1.1 funguje podle pivovaru bez použití vody a bez splachování. Mezi jeho hlavní přednosti kromě úspory vody a elektrické energie patří zejména jednoduchá údržba, eliminace zápachu z toalet, snížení rizika ucpání odpadu nebo vyplavení pisoáru. „Klasický pisoár spotřebuje na jedno spláchnutí přibližně 1,5 litru vody. Náš systém využívající inovativní technologie dokáže spotřebu vody při použití pisoáru zcela odstranit. Takže jedna hospoda nebo restaurace typu Radegastovny může průměrně ušetřit asi 200 000 litrů pitné vody za rok,“ vysvětlil ředitel společnosti EcoStep Zdeněk Vokurka.
Radegast v šetření s vodou mezi světovou špičkou
Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru pouze 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.
„V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hektolitru vody na výrobu jednoho hektolitru piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii pivovaru,“ uvedl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák. Podle něj je meziroční snižování spotřeby vody stále obtížnější a pomalejší proces.
Pivovar má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody také pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!