Začalo napouštění nádrže Sedlinka na Opavsku

blank

Protipovodňová ochrana obyvatel, jejich zahrad, domů i obecních komunikací byly důvodem stavby Lesů ČR u vodní nádrže Sedlinka na Opavsku v Moravskoslezském kraji. Náklady, o které se podělily Lesy ČR s ministerstvem zemědělství, se pohybovaly kolem 12 milionů korun.

„Upravili jsme hrany bezpečnostního přelivu, takže se zvětšil retenční prostor. Nádrž pojme více vody. Kvůli obnově původní nivelety dna jsme také vodní dílo odbahnili. Nové hrázky se sedimentačním prostorem zpomalí zanášení nádrže splaveninami,“ řekl v lednu správce toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR Miroslav Kahánek.

Po vypuštění vodohospodáři posoudili stav řízení, které udržuje potřebnou úroveň hladiny a slouží k vypouštění nádrže. „Obecní úřad městské části Suché Lazce děkuje investorovi Lesy ČR za nákladnou investici do odbahnění a zhotovení nového požeráku. Našim přáním je dále pracovat na zatraktivnění celého okolí Sedlinky. Mnoho dotazů také směřovalo na zarostlý povrch dna a podle vyjádření zástupce Lesů ČR povrch již nebude dále upravován a nechá se zaplavit vodou,“ sdělila obec na facebookovém účtu.

Lesy ČR obhospodařují více než 1,2 milionu hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečují také o 38,6 tisíc kilometrů vodních toků.

Scroll to Top