V Novém Strašecí pokračuje dostavba kanalizace

blank

V některých částech města je hotovo. Město nyní hledá firmu, která se postará o opravu silnic, chodníků a veřejného osvětlení. V současnosti Nové Strašecí chystá kompletní rekonstrukci dotčených ulic Fortna, Na Spravedlnosti, Rabasova, Spojovací, Obětí okupace, Pod Větrákem, Nad Větrákem, Nad Nádražím, Pod Tratí a Nádražní. U některých komunikací je nezbytné obnovit povrch.

Odhad Odboru investic Městského úřadu Nové Strašecí je, že se investiční náklady vyšplhají na 60,1 milionu korun. „Do předmětu veřejné zakázky není zahrnuta ulice Rudská, která je již řešena samostatně společností Ateliér Kprojekt. U kanalizačních stok, které budou budovány až v příštím roce, lze předpokládat rekonstrukci povrchů až po roce 2021,“ uvedl starosta Karel Filip.

Dostavba kanalizace je ve městě dlouhodobým tématem, kolem kterého se v minulosti objevila řada sporů. Původní zadané výběrové řízení muselo být zrušeno kvůli nesrovnalostem v nabídce. Město vypsalo nové. V roce 2016 vedení obdrželo na dostavbu kanalizace ze Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši pětasedmdesáti procent uznatelných nákladů. Předpokládá se, že by se měly pohybovat kolem 110 milionů korun.

Výstavba kanalizace byla rozdělena do několika etap. V optimálním technickém stavu navíc není čistírna odpadních vod z devadesátých let minulého století pro 5 000 obyvatel. Pro její rozšíření město nemá kapacity. Zcela nová čistírna pro 7 000 obyvatel proto bude stát směrem na Čelechovice. Její vznik uleví obyvatelům nových domů. Na ni se poté napojí obec Loděnice. Na dotaci mělo Nové Strašecí nárok díky tomu, že převzalo kanalizační řad do své správy.

Scroll to Top