Rolnická společnost Lesonice s pokutou za nepovolený odběr vod

blank

Firma odebrala v roce 2018 v rozporu s rozhodnutími vydanými městským úřadem v Moravských Budějovicích více podzemní vody, než měla povoleno. Došlo k porušení povinnosti stanovené vodním zákonem. Za to jí následně inspektoři z České inspekce životního prostředí, Oblastního inspektorátu v Havlíčkově Brodě, uložili pokutu 186 725 korun.

Podle inspektorů měla firma povolení o odběru vod ze dvou vrtaných a čtyř kopaných studní na pozemcích v katastrech Horních Lažan a Lesonic, dále pak k nakládání s podzemními vodami z vrtané studny LE-1-13 a vrtané studny LE-2-13 v obci Lesonice, a to pro živočišnou výrobu.

„Za podmínek stanovených vodním zákonem je firma povinna platit za skutečné množství odebrané podzemní vody podle účelu. Vzhledem ke skutečnosti, že odběratel odebíral ze zdroje na více místech jedné obce, odebrané množství se pro účely zpoplatnění sčítá. Kontrolou jsme zjistili, že v roce 2018 došlo k překročení maximálního ročního povoleného množství odběru podzemní vody o 5335 metrů krychlových,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský.

Inspektoři přihlédli k tomu, že firma přijala bezprostředně po kontrole opatření k nápravě zjištěného stavu a učinila kroky, aby se podobné situace neopakovaly. Pokuta je pravomocná.

Scroll to Top