Pražská botanická zahrada: Enormní nárůst spotřeby vody

blank

Pražská botanická zahrada letos slaví padesáté výročí svého založení. Ředitel zahrady Bohumil Černý chystá postavit nové návštěvnické budovy i vodovod. Investice se vyšplhají až na půl miliardu korun. Černý to sdělil v rozhovoru pro deník e15.cz.

„Poslední dva roky máme enormní nárůst spotřeby vody, snažíme se zachovat rostliny nebo stromy, které jsou dlouhodobě vysazené. Po pěti až sedmi letech mohou totiž zničehonic začít usychat. Botanická zahrada má z tohoto pohledu trochu nevhodné podloží, které je posazeno v sedimentech břidlic. Takže jakmile k tomu stromu nalijete vodu, ta mizí hluboko do země a dlouho se u rostliny neudrží. Snažíme se tomu předcházet kvalitnější výsadbou,“ řekl Černý.

Zahrada připravuje řadu investic. „Staví se například nový vstup z ulice Kovárna u vinice svaté Kláry. Bude umístěn v podzemí, takže nebude narušena památkové chráněná vinice. V jižní části zahrady chceme vybudovat výstavní sál a zázemí pro zaměstnance. Nejvýznamnější investiční akcí, o které se začalo mluvit před čtyřiceti lety, je vodovod z Vltavy. V současné době zaléváme drahou pitnou vodou, což omezuje rozvoj expozic, protože každých dalších sto metrů výsadby nás stojí horentní sumy. Vodovod začneme budovat letos na podzim. Hotový by měl být do půl roku. To se odrazí nejvíce v celé tváři zahrady, neboť na to naváže rozvoj expozic. Od otevření Fata Morgany v roce 2004 se v botanické zahradě, co se týká rozvoje, nic moc převratného nedělo,“ sdělil dále Černý.

Botanické zahrady jsou odborné instituce, které mají za cíl uchovávat vědecky dokumentované a vedené sbírky rostlin. Od jiných zahrad a parků se liší zejména v naplňování cílů stanovených Mezinárodní unií botanických zahrad. Mezi její hlavní činnosti patří spolupráce s odbornými organizacemi zapojenými do vědecko-technické práce s genofondem rostlin, spolupráce s ostatními botanickými zahradami za účelem ochrany přírody a zachování biologické různorodosti, zpřístupnění botanické zahrady široké veřejnosti především z důvodu jejího vzdělávání v oblasti ekologie, naplňování kulturních a rekreačních potřeb zajištění kontinuity rozvoje botanické zahrady.

Scroll to Top