Oprava soutoku Labe a Orlice

blank

Stavební část akce skončila oproti původnímu plánu dříve. Na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové finišují dokončovací práce na opravách břehů už v těchto dnech. Díky vodohospodářům dostal soutok podobu z roku 1913.

Práce realizovala hradecká stavební firma Popr. „Aktuálně to vypadá, že firma práce dokončí ještě letos. Je to dobrá zpráva, že šlo vše tak rychle a v pořádku. Nyní se pracuje na výsadbě zeleně, ale stavební práce jsou u konce,“ sdělila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Práce na úseku dlouhém více než 310 metrů se odehrávaly z velké části z vodní hladiny. Odvoz sedimentů a dopravu materiálu i techniky obstarávala loď, která pendlovala mezi soutokem a stanovištěm vzdáleným 1,3 kilometru po proudu řeky v ulici Na Rybárně.

„Předpokládám, že všechno bude hotové do konce listopadu. Určitě byl v harmonogramu nějaký čas navíc, ale všechno šlo hladce podle plánů a projektu,“ informoval stavbyvedoucí společnosti Popr Pavel Víša. Podle Bendové bylo klíčové právě využití lodi, jinak by se musel materiál vozit přes Jiráskovy sady a vnitřní město. Znamenalo by to podle ní velkou zátěž.

„Že se materiál vozil po vodě, bylo pro nás nové, ale jinak šlo o práce, které běžně děláme. Loď jsme dovezli z Prahy nákladním autem. Nánosů z koryta se odtěžilo 4 150 metrů krychlových, břehových nánosů z levého břehu Labe 1 160 metrů krychlových. Kamení na zpevnění břehů pochází z lomu u Hlinska na Vysočině, šlo přibližně o 1 500 tun. Loď začala koncem května, pracovali jsme od pondělí do soboty, kromě nedělí a asi dvou akcí v Jiráskových sadech jsme tady byli pořád,“ shrnul Víša.

Břehy se vrátily do původního stavu. „Labe ani Orlice neměly jedno koryto, ale rozlévaly se do spousty ramen tvořících i ostrovy. V oblasti soutoku to v případě Labe byla čtyři hlavní ramena, v případě Orlice ramena dvě. K tomu byla ještě řada postranních ramen a spleť přítoků. Řeky jsou dnes daleko níže než před regulací toků. Stačí se podívat, kde je úroveň chodníku na nábřeží a kde je úroveň vody. Převýšení bylo až do 18. století a stavby pevnosti daleko menší. Úroveň zástavby nad řekou se počítala spíše v decimetrech než v metrech,“ doplnil hradecký archeolog Radek Bláha.

Scroll to Top