Povodí Ohře vypisuje zakázku HC Nechranice – oprava TG 1 a TG ...

blank

Povodí Ohře vypisuje veřejnou zakázku HC Nechranice – generální oprava TG 1 a TG 2 HC Nechranice – rozvodna 22 kV a 6 kV HC Nechranice – dispečerské řízení. Odhadovaná hodnota zakázky činí 61,27 milionu korun. Lhůta pro doručení nabídek je 22. listopadu 2019.

V roce 2019 měla také skončit oprava bezpečnostního přelivu, práce se však protáhnou a prodraží. Původní plány hovořily o 121 milionech. Co za tím stojí? Nedařilo se zbourat 50 let staré betonové stěny tak rychle, jak by bylo potřeba. Specializovaná firma beton odstraňuje hydrodemolicí, ale materiál je podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského houževnatější, než se očekávalo. Práce se zpozdí o dva roky.

Nechranická vodní nádrž je pátou největší nádrží v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě. Její výhodou je to, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit. Protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, je její teplota relativně stabilní.

Po 50 letech provozu však potřebuje významnou opravu. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreace.

Scroll to Top