Obcím má pomoci nová dotace na vodovody

blank

O dotaci na výstavbu vodovodů nebo čistíren odpadních vod mohou obce žádat v nové výzvě, která startuje v listopadu. Státní fond životního prostředí má připraveno 2,5 miliardy korun. Ty se přičtou k dalším programům na boj proti suchu.

„Obce, kde je problém se zásobováním pitné vody opravdu akutní, samozřejmě budou finančně zvýhodněny. Můžou dosáhnout až na dotaci 80 procent,“ upozornila na pravidla nových dotací mluvčí SFŽP Lucie Früblingová. Růst některých obcí ohrožuje nedostatek vody. „Opravdu jsou mnohé obce, které nemají v tuto chvíli ještě dostatečně kapacitní vodovody. S přibývajícím suchem se to bude dále rozšiřovat,“ řekla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

S kapacitou zdrojů mají problém například ve Zdibech u Prahy. Zde musí v některých obdobích dovážet vodu v cisternách. Vody je navíc nedostatek ve studnách hlubokých třicet i více metrů. „Podle našich informací se v této lokalitě může připojit ještě třináct domů. Pak bude kapacita vyčerpaná,“ uvedla starostka Zdib Eva Slavíková, podle které se obec o dotace přihlásí. Na vlastní studny, které navíc vysychají, jsou odkázány domácnosti v Nové Lhotě na Hodonínsku. „V budově základní školy připravujeme půdní vestavby, má tady vzniknout pět bytů pro mladé rodiny. A stojí to na vodě, protože je jí nedostatek,“ doplnil starosta Antonín Okénka.

Scroll to Top