ČEVAK k obnově infrastruktury ve Zlivi

blank

Dvě vodohospodářská zařízení ve Zlivi mají za sebou rekonstrukci pod taktovkou společnosti ČEVAK, která přispěje k zajištění stabilních dodávek kvalitní pitné vody. Milion si vyžádala kompletní modernizace vodojemu a 390 tisíc nová technologie automatické čerpací stanice.

Vodojem o objemu 100 metrů krychlových slouží podle společnosti jako zásobárna vody pro praní filtrů, které se na úpravně používají. Filtry se jednou za čtyři dny perou a používala se voda, kterou dodával Jihočeský vodárenský svaz. Nově byl pro tyto účely vodojem propojen s městskými vrty.

„Nebude docházet k velkým nárazovým průtokům vody, které uvolňují velké množství železa v potrubí. Stávající napojení potrubí Jihočeského vodárenského svazu bude nadále sloužit jako záložní zdroj. Na starosti jsme jako provozovatel městského vodohospodářského majetku měli nové vystrojení, položení nového potrubí, čerpadla a elektrických rozvodů,“ vysvětlil vedoucí provozní oblasti Jih Miroslav Ježík ze společnosti ČEVAK.

Novou technologii letos získala podle vodohospodářů také automatická tlaková čerpací stanice, která zajišťuje stabilní tlak v potrubí zejména pro velký bytový dům v ulici Bezdrevská. Původní vybavení totiž bylo na hranici životnosti.

Fúze s VODOSPOL

Od 1. října také vstoupila společnost ČEVAK do všech práv a povinností společnosti VODOSPOL. Ta přestala existovat jako samostatný subjekt. K přechodu práv a povinností na nástupnickou společnost dochází ze zákona a není nutné měnit či doplňovat existující právní jednání, tedy například uzavírat dodatky ke stávajícím smlouvám. „Oblast pokrytí sousedí s oblastí obsluhovanou jihočeskou dcerou Energie AG, společností ČEVAK, díky tomu očekáváme podstatné synergie,“ uvedl šéf Energie AG Wasser Christian Hasenleithner. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Energie AG má v České republice stoprocentní nebo majoritní podíl například ve společnostech VAK Beroun, Vodos Kolín, VS Chrudim, VHOS nebo Aqua Servis. ČEVAK se zabývají provozováním vodohospodářské infrastruktury, zejména úpraven pitné vody, vodovodních a kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části krajů Plzeňského a Vysočina.

Scroll to Top