Kácení zeleně podél Dolinského potoka v Jablonci

blank

Akce proběhne v průběhu listopadu a prosince. Důvodem je revitalizace toku. Informoval o tom Jablonecký deník.

„Kácet se bude vzrostlejší zeleň, která by překážela stavbě. Po dokončení stavebních prací nahradí vykácené dřeviny nová výsadba. Revitalizací toku včetně části sousedních pozemků se obnoví vodní prvky v krajině s ekologicko-stabilizační funkcí. Z hlediska vodohospodářského budou tůně a revitalizované koryto sloužit k zadržování vody v krajině. V korytě vznikne vzdouvací objekt. Původní koryto bude zasypané a přehrazené pěti přehrážkami. Dále budou vybudovány průtočné i neprůtočné tůně. Lokalitu doplní mlatové a kamenné cesty s vhodným mobiliářem a na břehu průtočné tůně bude molo,“ popsala projekt Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby. Práce by podle ní měly skončit v říjnu příštího roku.

Jablonec také pořídil kontejnery na tuky

V Jablonci nabídli obyvatelům řešení v podobě nových sběrných nádob. Šedé nádoby se nachází ve všech pěti sběrných dvorech, na Proseči i v ulicích Smetanově, Belgické, Želivského a Dalešické.

„Zbytky olejů a tuků je nejprve nutné slít do plastové nádoby s těsnícím uzávěrem, ideálně do PET lahve. Do nádob nepatří minerální oleje, tedy motorové, převodové či hydraulické, maziva a kapaliny. Ty se odevzdávají jako nebezpečný odpad ve sběrném dvoře nebo při ambulantních svozech,“ řekla Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství jabloneckého magistrátu. Vyléváním olejů ze smažení a tuků do WC totiž dochází mnohdy k havarijnímu stavu kanalizace.

Scroll to Top