Pokuta 150 tisíc korun pro AGT-AGROGAST

blank

Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti AGT-AGROGAST, které v biofermentačním středisku firmy v Blšanech u Loun unikaly závadné látky a nekontrolovatelně zasakovaly do půdy. Provozovatel také s těmito látkami nakládal bez schváleného havarijního plánu, čímž porušil vodní zákon.

V roce 2018 byli inspektoři na kontrole v areálu firmy čtyřikrát. „Do haly stékala srážková voda, smísila se s uskladněným materiálem, a protože hala měla navíc i poškozené stěny, tak tyto závadné látky z haly vytékaly ven na okolní pozemky,“ popsal Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Inspekce zdůraznila, že podle vodního zákona je každý, kdo zachází se závadnými látkami ve větším rozsahu, povinen učinit odpovídající opatření, aby nevnikly do povrchových a podzemních vod, neunikly do půdy a nedocházelo k jejich nežádoucímu smísení se srážkovými vodami. „Jako přitěžující okolnost inspekce vyhodnotila to, že činnost ve středisku probíhala až do doby kontroly bez havarijního plánu. O jeho schválení firma požádala Městský úřad Louny až po naší kontrole,“ dodal Grund. Firma se proti pokutě odvolala, to však zamítlo ministerstvo životního prostředí. Sankce je tak pravomocná.

Scroll to Top