Nový vodojem na Turnovsku

blank

Dodávku kvalitní pitné vody pro obyvatele Ohrazenic a okolních obcí už zajišťuje nový vodojem. Po odstavení vodního zdroje v Rakousích se totiž do potrubí dostává z Ohrazenic voda bez manganu, který je v pitné vodě nežádoucí. Turnovská průmyslová zóna se také zbavila problémů s nízkým tlakem vody, protože z Ohrazenic vedou nové rozvody.

Součástí vodojemu je rozhledna a galerie. Věžový zásobník pojme 150 tisíc litrů vody. Výstavbou nejmodernějšího vodního díla na Turnovsku se změnil režim zásobování pitnou vodou v oblasti. Podle šéfa VHS Turnov Milana Hejduka jde o technicky náročné dílo. „Stavaři budou muset být odborně velmi zdatní, kupříkladu na svařování šestiúhelníkových plátů, z nichž je tvořena kupole, jsme museli najmout člověka, co svařuje v atomových elektrárnách,“ vysvětlil dříve Hejduk.

VHS Turnov byly také investorem stavby. Tvar vodojemu připomíná fotbalovou trofej FIFA. Jeho podobu vybrala prostřednictvím ankety veřejnost. Podle projektantů pozitivně pocítí změnu hlavně obyvatelé Turnovska, kterým poteče kvalitnější voda. K další klíčové investici VHS Turnov za 45 milionů korun patřila modernizace úpravny vody v Nudvojovicích.

Její součástí je šest vrtů vybudovaných mezi lety 1967 až 1982. Nacházejí se však v záplavovém území a v minulosti docházelo k znečištění zdrojů. Nudvojovická úpravna patří k jednomu z dvou hlavních zdrojů pro Turnov a okolní obce. Voda z ní míří do vodojemů v Károvsku a Ohrazenicích.

Scroll to Top