Další pokuta za porušení vodního zákona

blank

Společnost FOBOS INVEST nakládala v nádržích poblíž Sendražic na Kolínsku se závadnými látkami bez schváleného havarijního plánu. Více než půl roku nebyla podle České inspekce životního prostředí jedna skladovací nádrž zabezpečena proti smísení závadných látek, které jsou v ní uloženy, se srážkovými vodami.

Firma navíc nepředložila zkoušky těsnosti tří nádrží, ve kterých jsou uloženy odpady ropného charakteru. Oblastní inspektorát ČIŽP pro Prahu a Středočeský kraj jí za to uložil pokutu 300 tisíc korun.

„Zjistili jsme v srpnu 2018 to, co před námi už Městský úřad Kolín, ropné látky se směsí vody byly skladovány v nadzemní nádrži, která není zabezpečena proti nátoku srážkových vod. V jejím okolí se nacházely znečištěné zeminy ropnými látkami, a to v důsledku netěsnosti její vypouštěcí armatury. Při šetření jsme uložili společnosti FOBOS INVEST opatření, k nimž neměla připomínky, a zavázala se, že naše požadavky budou splněny. Kontrolou v listopadu 2018 jsme ale zjistili, že nebyla splněna žádná nápravná opatření,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP pro Prahu a Středočeský kraj Václav Beroušek. Pokuta je od září tohoto roku pravomocná.

Scroll to Top