ČHMÚ k laserovému zkoumání historické studny v Přerově

blank

Na přerovském Horním náměstí nahlédli do staré studny, o jejíž existenci svědčily archivní prameny. Archeologové od jara zkoumali vnější plášť a v září odkryli betonový poklop, který studnu v 19. století uzavřel. Sloužit přestala na začátku 20. století, kdy byl ve městě vybudován vodovod. Podle archeologů je hluboká asi čtrnáct metrů a je v ní tři metry vody.

Při výzkumu pomáhali také pracovníci Akademie věd (AV) a Českého hydrometeorologického ústavu, kteří studnu zaměřili pomocí 3D skenování. „Na základě dlouhodobé výzkumné spolupráce s Ústavem geoniky AV ČR se brněnským hydrologům naskytla unikátní příležitost. Byli přizváni archeology z Komenského muzea v Přerově, aby se společně se zmíněným Ústavem geoniky podíleli na dokumentaci jedinečného průzkumu historické studny na Horním náměstí v Přerově. Tato studna podle archeologů vznikla na přelomu 15. a 16. století. Studna byla odkryta po více než 100 letech, protože po vybudování vodovodu pozbyla své funkce a byla zakryta betonovými deskami a vrstvou zeminy. Archeologický průzkum probíhá v souvislosti s osudem šesti lip, které studnu obklopují. Ty jsou totiž ve velmi špatném stavu a bude nutné je pokácet,“ uvedl nyní v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav.

Hydrologové k dokumentaci použili technologii laserového skenování, která umožňuje rychlý a přesný sběr dat. „Laserový skener je v ČHMÚ novým přístrojem, který bude využíván především k zaměřování příčných profilů vodních toků, dokumentaci následků povodňových událostí, nebo dalším výzkumným úkolům, zejména pro tvorbu 3D modelu Amatérské jeskyně v Moravském krasu pro potřeby hydrologického modelování,“ vysvětlil Karel Kněžínek, hydrolog brněnské pobočky ČHMÚ.

Pro zaměření přerovské studny bylo podle ústavu použité skenování ze dvou pozic, kdy byl skener částečně spuštěn do studny. „Poté následovalo naskenování bezprostředního okolí studny ze čtyř stanovišť. Další, které sloužilo hlavně k propojení mračna bodů z nitra studny s mračnem bodů z jejího okolí, bylo zřízeno přímo nad studnou,“ doplnil ústav.

Scroll to Top