Povodí Odry k mimořádným opatřením na Petrově rybníce

blank

Vodohospodáři akci ukončili výlovem a utracením rybí obsádky. Poté následovala desinfekce rybníka jeho vyschnutím a vápněním. Znovu se bude napouštět a zarybňovat až na jaře. Současně byly desinfikovány veškeré pracovní nástroje i pomůcky.

V rámci mimořádného veterinárního opatření bylo sloveno a utraceno kolem 70 tun ryb s celkovou ztrátou, která se pohybuje kolem 7 milionů korun. Cyklostezka kolem Petrova rybníka je již vrácena do své původní trasy. Prodej ryb u Petrova rybníka bude zahájen 25. října 2019 prodejem lososovité ryby.

„Vzhledem k tomu, že chceme našim zákazníkům prodávat kvalitní ryby z vlastní produkce, nebude v letošní vánoční nabídce kapr,“ vysvětlilo Povodí Odry. V současnosti má podnik povolení Státní veterinární správy k zahájení prodeje ryb na všech místech, které se nacházejí v Žermanicích, Opavě a Petrově rybníce.

„Budeme však prodávat pouze lososovité ryby. Doufáme, že zákazníci naši situaci pochopí a v příštím roce se k nám opět pro kapra vrátí,“ konstatoval vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry Ivo Jedlička. Podnik působí na rozloze 6252 kilometrů čtverečních, kde leží 1111 kilometrů významných vodních toků. Spravuje 8 údolních nádrží, 3 gravitační převody vod, 31 malých vodních nádrží, provozuje 80 jezů a 9 malých vodních elektráren.

Scroll to Top